Korea - Day 9


Alahaiiiiiii malasnya nak abiskan entry korea..ade 2 entry jee nak kena create…hurm….malas+malas+malas… J … hehehhehe..sebenarnya memalas ni sepatutnya takde dalam kamus hidup…so…buang perasaan tu..cepat mulakan menaip…

Day 9

Hari ni plan berdua je ngan Nana sebab yg lain ade plan masing-masing…so hari ni nak gi cari brooch kat Namdaemun Market. Tengah bersiap-siap teringat plak kat Azie (one of our friend yg rasanya smlm mcm nak join kitaorang) ..terus ketuk bilik dia…alhamdulilah dia masih ada & baru bangun hehehe..so bincang2 ngan dia…dia kata dia ikut kami ke Namsan Tower, oke kami pun janji ngan dia pukul 3 tggu kat umah…

Station Myeong Dong - Station Hoehyeon (sangat dekat)

Sampai2 kat Namdaemun Market kami pun cari bangunan kaler oren (seperti yang di beritahu oleh one of guest kat tempat kami tinggal)..cari punya cari yeah…yeah..finally kami jumpa tapi sebenarnya tak susah pun nak cari..tapi  yang tak bestnya masa kami sampai kat tempat brooch tu time lunch dia orang pun tak layan kami…lagi satu kat dalam tu kedai wholesale jadi ada sebahagian dia orang tak jual satu-satu kena beli sepuluh…seb baik aku ade terbaca satu blog ni..yang dia beli brooch dari seorang Anjuma ni…so aku pun try cari Anjuma ni…finally jumpa. Gerai no. 21….(dia macam meja untuk diaorang pasang batu kat brooch ..sangat sempit dan kecik jee). Aku jadi gila sekajap beli brooch..tapi Anjuma ni baik..kalau kita nak yg 2000won..dia tunjuk yang 2000won jeee..sangat mesra layanan dia..siap bagi free satu lagi hehehehehe…(time ni tak sempat snap picture sebab tengah sibuk pilih  brroch)

 Oke lepas beli brooch ….jalan-jalan sekitar market tu…tiba-tiba nampak kedai gula tarik salah satu makanan popular orang Korea..kat sini dia panggil KUKUL TARE …dia siap tunjuk demonstrasi how to make it that things….kami pun borong macam nak gile kuih tu dekat..satu kotak dalam 4000/5000won harganya…
Bz shupink tengok jam dekat kul 230ptg ha!! Janji ngan Azie kul 3..so bergegas ke subway station..sampai kat umah dalam kul 240ptg..ketuk punya ketuk pintu bilik tapi takde respon..kita orang dah risau mane dia pergi……sampai deklat kul 330ptg tggu si Azie..tapi takde jugak…so kami decide terus je berjalan ke Namsan Tower dengan hati yang macam berat…
pau dia lembut inti kacang merah..sedap....
Namsan Tower dengan tempat tinggal kami (Namsan Guest House 3) sangat dekat lebih kurang 5 minit berjalan tapi yg tak bestnyer naik bukit turun bukit….sambil berjalan kami lalu depan Namsan 2 & 1…Untuk ke Seoul Tower kena naik Cabel Car tambang lebih kurang 8000won pergi balik (tiket jangan hilangkan sebab nanti nak balik semula)….
sejuknya bila dah sampai…kena naik tangga..untuk ke atas..time tu hujan (seb baik kami bawak payung)..kat situ kita dapat tengok mangga kunci yang orang letak sebagai tanda cinta mereka kuat…kat mangga tu bole tulis nama…kami pun tak terlepas peluang untuk buat benda sama just for fun jeee (thanks to Nana sebab beli mangga..saya just menumpang je…hehehehhe). Kat situ ade museum Teddy Bear..bagi kami yg mmg cute & suka cute2 nya barang memang harus masuk..tiket harga 14,000 (museum teddy bear + observatory)..mula-mula masuk kat museum teddy bear…comei2 bear dia..geram rasanya..pas pusing-pusing kat situ terus naik ke tower..nak tengok pemandangan lah kononya..tapi time tu dah mula gelap..dapatlah tengok sikit..walaupun lampu-lampu je..lepas abis dah semua terus keluar tapi luar dah gelap..tak dpt amik picture pemandangan kat situ…esok nak pegi lagi (dalam hati berkata)…






Memandangkan hari dah gelap..perut dah lapar..hujan pulak tu…terus teringat ikan bakar..laparnya…kitaorang pun bergerak dengan lajunya turun bukit..gi subway station station terus ke Dongdaemun…sampai2 je kat gerai tu tak ramai orang..yeah…bole makan dengan tenang…siap dapat ikan free satu..alhamdulilah rezeki kami….

dah kenyang..terus je balik ke Myeing Dong..sebenarnya hajat hati nak tengok lantern tapi macam malas pulak nak jalan hujan-hujan cam ni sejukkkkkk…..

4 comments:

  1. keep sharing bout da trip..
    wanna noe more bout it!!
    eheheheheh..

    ReplyDelete
  2. zila...thanks bace..walaupun tulisan kelam kabut..hahahahha

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. mmg kat sana byk tangga..beribu-ribu..nak tanggal kaki ni...

      Delete