cerita sepi

agak lama tak menulis
bila penyakit malas ni datang semua pun tak jadi :)
semua pun jadi tak de mood nak menulis
travel sana sini
tak sempat nak update
trip ke Jakarta - Bandung
trip ke Vietnam
trip ke Surabaya - Yogjakarta
trip ke Ipoh
banyak nyer nak update
anyway tunggu eaa...
akan muncul tip-tip melancong ke sana ::)



rumah PPA1M Mahal :(

Ingat lagi tak dengan rumah PPA1M ???
awal tahun 2013 aku ada isi borang mohon rumah Penjawat Awam 1 Malaysia, tiba-tiba dalam cabutan undi fasa pertama (presint 17) nama aku naik...ya allah gembiranya sapa yang tak gembira kan tiba-tiba dapat rumah kat area Putrajaya dengan harga (RM150k hingga RM220K) sape yang tak nak kan....dalam tawaran tu siap dah bagi tingkat bape dan unit umah...

So..lepas hantar surat setuju terima... mulalah tanam angan-angan nk deco rumah..lepas tu bagitau semua orang yang dah dapat umah kat Putrajaya well sapa tak bangga kalau bujang macam aku ni mampu nak beli rumah kat Putrajaya kan...kan..kan...


keadaan rumah masih dalam pembinaan
 Tapikan......................

12 Mac 2016 yang lepas dapat SMS dari Perbadanan Putrajaya untuk sediakan dokumen untuk tandatangan Perjanjian Jual Beli (sign SNP), time tu dah berdebar dah hati sebab sebelum ini ada dengar desas desus yang harga rumah ni semua adalah harga maksimum iaitu RM220K tapi time tu still pujuk hati takkan lah terus harga maksimum sebab bajet mmg dapat harga minimum jerr....

Ni adalah rumah contoh yang  hanya bole tengok dalam pc jee :)






sambung cerita tadi oleh sebab terfikir yang harga rumah ni adalah 220k dan harga maintenance pulak 20sen per k.p.(keluasan umah aku adalah 1000 x 20sen ) so...RM200 setiap bulan...
aku pun buat calculation dengan Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor awamhttp://www.lppsa.gov.my/v1/index.php/pengiraan kira punya kira monthly aku RM1,118 ...
aku pun kira 1,118 + 200 = 1,318 setiap bulan kena bayar .....hurmmmm...sedihnyaaaa...sayu rasa hati..nak nangissss......sebab tiba-tiba rasa tak mampu ialah aku kan single lagi ...tak cukup duit kalau aku beli rumah ni.....sayang nak lepaskan rumah kat Putrajaya ni tapi nak buat macam mane kalau aku beli memang makan pasir lah dalam masa 5 tahun ni...sedihhh tauuuuu...kenapalah kerajaan tak buat rumah yang murah yang mampu dimiliki oleh seorang yang bergaji rendah macam aku ni..kenapalah buat rumah yang mahal dan menyusahkan rakyat...kata nak bantu rakyat memiliki rumah tapi letak rumah mahal..lepas tu suka hati letak tingkat berapa...unit berapa...keluasan berapa..umpama kakitangan awam ni tak bole memilih..kalau aku diberi pilihan aku nak rumah yang kecil jee.....

Tarikh untuk sign SNP april ni..mungkin aku tak datang ataupun aku buat surat untuk tolak rumah ni....impian yang selama ini aku asyik mimpi tu terpaksalah aku padamkan sikit demi sikit...walaupun perit..pahit..tapi aku kena tengok cermin dan terima hakikat yang orang bergaji rendah macam aku ni memang tak mampu miliki rumah dan insyaallah mungkin ada hikmah disebalik semua ni...buat penjawat awam yang sedang memohon rumah PRIMA or PPA1M tengok dulu harga...tengok payslip kita..dan  tanya berapa sebenarnya harga rumah...rasa mampu baru apply ...
"menanam impian adalah indah tapi bila impian itu musnah adalah sesuatu yang menyakitkan"

nota kaki : "Kadang-kadang Allah tidak memberikan apa yang kita mahu. Bukan kerana kita tidak berhak untuk perkara tersebut. Tetapi kerana Allah tahu, kita berhak lebih baik daripada itu."



Dilwale..... harus pegi tengok

Dilwale
Percintaan Pasangan Pertengahan Umur
Bagi mereka yang seusia saya, haruslah menonton Dilwale sebab anda akan rasa dibuai-buai dengan kisah dulu-dulu hehehhee…sangat sweet tau….

cerita ini memaparkan Raj (Shah Rukh Khan) yang tinggal di Goa bersama adik lelakinya Veer (Varun Dhawan), dan dua orang sidekick nya Shakti (Mukesh Tiwari) dan Anwar (Pankaj Tripathi). Turut diperkenalkan pada babak awal ialah kawan baik Veer iaitu Sidhu (Varun Sharma). Raj dan Veer menampung hidup mereka dengan menjalankan perniagaan bengkel kereta-kereta mewah.
Raj dilihat sebagai seorang yang sopan dan dihormati oleh jiran tetangga. Pada suatu pagi, Veer yang sedang menguji BMW pelanggan bersama-sama Sidhu terserempak dengan Ishita (Kriti Sanon) yang terkandas di tepi jalan akibat kerosakan skuternya. Bermula saat itu Veer mula menawan hati Ishita dan akhirnya mereka jatuh cinta. 

flashback 15 tahun dulu di Bulgaria yang mana nama sebenar Raj ialah Kaali, seorang mafia. Ia memaparkan aksi kejar-mengejar dan tembak-menembak antara geng Kaali dan musuhnya. Ketika aksi kejar-mengejar menggunakan kereta itulah Kaali terlanggar Meera (Kajol) yang muncul secara tiba-tiba di hadapan keretanya yang dipandu laju.,,,,,,,Untuk mengetahui kisah seterusnya kenalah menonton filem Dilwale di pawagam berdekatan 

saya sendiri dah menonton filem ini sebanyak 3 kali..sebab say amemang penimat Shah Rukh Khan. Dan kalau anda peminat Shah Rukh Khan tiada sebab untuk tidak menonton Dilwale…keasyikan lagu-lagunya disamping keindahan pemandangan Bulgaria dan Iceland memang sangat awesome…terus jatuh hati dengan tempat tu…lagi satu Varun Dhavan sangat cute dan cool.... hehehehee

My Fav Song in this film....





Krabi

Jom share sikit sikit trip ke Krabi, actually kami ke Krabi untuk celebrate Merdeka katanya .. trip ni pada 28 to 31 August 2015. 

Day 1 

7.30 PAGI                            -              BERGERAK KE KLIA
9.10 PAGI                            -              DEPARTURE DARI KLIA KE BANGKOK, THAILAND
10.15 PAGI                          -              ARRIVING @ SUVARNABHUMI BANGKOK AIRPORT
2.15 PM ( THAI TIME)          -              DEPARTURE DARI BANGKOK KE KRABI
3.40 PTG                              -              DIJANGKA SAMPAI DI KRABI INTERNATIONAL AIRPORT
4.40 PTG                              -              TIBA DI PENGINAPAN ( AONANG TOP VIEW )
7.00 MLM                            -              DINNER DI GERAI2 TEPI JALAN JE DAN CARI AGENSI UNTUK
                                                                ISLAND HOPING  (500 Bath = 4 Island, Long Tail Boat)

Day 2 

7.30 PAGI                            -              AGEN PICK UP DI HOTEL UTK ISLAND HOPING
4.00 PTG                              -              SELESAI ISLAND HOPING
                                                                (TERMASUK HALAL LUNCH DAN MINERAL WATER )
4.30 PTG                              -              BEREHAT DAN MENGADAP ILAHI
6.00 PTG                              -              GI PANTAI MENIKMATI SUNSET
8.00 MLM                            -              DINNER DAN SHOPPING DI KRABI NIGHT MARKET MENGGUNAKAN TUK TUK (pengalaman menaiki pengangkutan awam disana memang sangat awesome)


Day 3 

10.00 PAGI                          -              SEWA MOTOSIKAL DAN JELAJAH KRABI (semua perjalanan sememangnya tidak dirancang hanya mengikut peta dan tayar motor  .. feel free without plan hehehe )
7.00 MLM                            -              SHOPPING DI KRABI NIGHT MARKET

Day 4                        
9.00 PAGI(THAITIME)     -              CHECKOUT DARI HOTEL DAN BERGERAK KE AIRPORT
11.40 PAGI (THAITIME) -              DEPARTURE DARI KRABI AIRPORT KE BANGKOK
1.05 TGAHARI (THAITIME) -        DIJANGKA SAMPAI DI BANGKOK SUVARNABHUMI AIRPORT

5.05 PTG                             -               DEPARTURE DARI BANGKOK KE KLIA 1